Lansarea la apă a canotcii Școala Babel x Ecluze pe Bega

Pe toată durata lunii iulie elevi de la Școala Babel, dar și din alte unități de învățământ din Timișoara, au avut ocazia de a lua parte la o activitate unică – un atelier în care au construit o canotcă, ambarcațiune concepută de marele campion olimpic român Ivan Patzaichin.
Atelierul intră pe ultima sută de metri, micii marangozi împreună cu maestrul Viorel Gheorghe realizând ultimele operațiuni de construcție a ambarcațiunii. După ce au învățat cum să citească planurile, copiii au tăiat, au șlefuit, au lipit și au efectuat o grămadă de alte operațiuni de marangozerie – meșteșugul tradițional uitat al construcției de bărci. Cel mai important, micuții au învățat cum să muncească în echipă, având un scop final.
Acum a venit momentul mult așteptat, acela al lansării la apă a ambarcațiunii ce introduce Timișoara într-o listă selectă de localități din România unite de apă. Sâmbătă, 29 iulie 2023, cu începere de la ora 11.00, la pontonul D’arc pe Mal va avea loc lăsarea la apă a canotcii construite în această lună, cu multă muncă, la Școala Babel. Copiii vor avea plăcerea de a naviga pe Bega în barca pe care au construit-o și care va rămâne în patrimoniul școlii, la nou înființata filială a clubului Călăuzele Apelor. Așteptăm alături de noi toți timișorenii pasionați de apă, natură și patrimoniu pentru un eveniment inedit, care cinstește cele aproape trei secole de istorie a navigației bănățene.
Inițiativa Călăuzele Apelor a primit recent recunoaștere din partea Comisiei Europene și a asociației Europa Nostra, fiind laureată a premiului European Heritage Awards 2023, cea mai înaltă distincție în domeniul patrimoniului. În Timișoara atelierul face parte din proiectul Ecluze pe Bega / Conexiuni Culturale, fiind implementat în parteneriat cu Asociația Mila 23 Ivan Patzaichin, Rowmania și Școala Babel.