Statutul de persoană al râului Dâmbovița

25 septembrie 2024

comunicat de presă

Dezbaterea organizată în weekendul 21 – 22 septembrie la Dâmbovița Delivery 2024 în timpul atelierului Dâmbovița Buen vivir a condus spre o idee interesantă, pe care participanții își propun s-o exploreze și s-o pună în aplicare până în anul 2040: râul este considerat o persoană, cu drepturi intrinseci, opozabile, iar drepturile sale sunt apărate de reprezentanți care își asumă un rol asemănător cu cel al unui tutore.

Activitatea grupurilor și a organizațiilor preocupate de corpurile de apă le abordează doar din perspectiva oamenilor; apele sunt protejate doar pentru că sunt esențiale pentru viața și confortul oamenilor. La fel cum biodiversitatea este importantă pentru că asigură echilibrul ecosistemelor și, implicit, al mediului de viață al oamenilor, iar o varietate mai mare de surse de hrană rezultă în securitate alimentară (tot pentru oameni).

Însă noutatea ideii este că, în ipoteza acordării statutului de persoană râului, acesta ar avea, la fel ca fiecare dintre noi, o serie de drepturi fundamentale, indiferent de relația sa cu oamenii. Râul ar fi protejat împotriva abuzurilor, ar avea dreptul la sănătate, iar interesele i-ar fi apărate de un tutore, care să îl protejeze în relație cu celelalte „persoane”. Dacă acest lucru este posibil pentru persoanele juridice, de ce n-ar fi acceptabil și pentru reprezentări ale „viu”-lui?

Un râu, o deltă, o pădure sunt entități vii pentru care statutul juridic de “persoane” este mai firesc decât statutul de persoană (juridică) acordat firmelor, care în mod evident sunt mult mai “fictive”. Pentru noi, Dâmbovița este o persoană, cu drepturi intrinseci, opozabile. Iar unul dintre acestea este dreptul de a curge frumos, curat și liber, în armonie cu toate persoanele umane și non-umane ale comunității bucureștene, a afirmat Bogdan Gioară, președinte REPER21, coordonatorul atelierului.

Atelierul de „viitoruri posibile” a urmărit identificarea de scenarii ingenioase, care să țină cont de provocările ecologice și climatice cu care ne confruntăm. Atelierul a fost facilitat de REPER21, și s-a derulat pe 21 septembrie, chiar pe malul Dâmboviței, în contextul Dâmbovița Delivery 2024, organizat de NOD Makerspace cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, în cadrul Săptămânii Europene a Sustenabilității.

Atelierul face parte din angajamentul cetățenesc propus de Pactul Climatic European – un cadru de conștientizare și acțiune climatică pentru cetățenii europeni, în perspectiva transformării Uniunii Europene într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:

  • să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră;
  • creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor;
  • nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsate în urmă.

Mai multe despre Pactul Climatic European: https://climate-pact.europa.eu/index_en

Secretariatul Pactului Climatic European este coordonat la nivel european de Directoratul General pentru Climă al Comisiei Europene și coordonat în România de REPER21. Activitățile Pactului Climatic European sunt comunicate în România de DC Communication.

Detalii suplimentare:  ro@euclimatepact.eu.