INVITAȚIE – Atelierul Dâmbovița Buen Vivir-ului

Sâmbătă, 21 septembrie 2024, 11:00 – 14:00
La NOD Makerspace, Splaiul Unirii 160, la festivalul Dâmbovița Delivery

Participanții la manifestările Dâmbovița Delivery sunt invitați să ia parte la un atelier în care să imagineze un scenariu pozitiv, creativ și îndrăzneț, privind potențialul râului care traversează Bucureștiul de a contribui în viitor la regenerarea metropolei: Dâmbovița Buen Vivir-ului.

Dâmbovița Delivery este un festival manifest unde arta stradală, natura, muzica și comunitatea se întâlnesc într-un spațiu vibrant și îi provoacă, în fiecare toamnă, de 5 ani, pe bucureștenii mari și mici, pe turiști, vizitatori și expați la reconectare cu apa, dar, mai ales, la experiment, joacă, dezbatere și învățare. În cele două zile de festival sunt peste 50 de activități, de la activități pe apă (vâslit pe Dâmbovița în canotcile Ivan Patzaichin sau SUP, yoga pe ponton), la artă urbană, stencil pe asfalt, tururi ghidate, treasure hunt, ateliere creative, sport, dans, capoeira, flashmob-uri, evenimente artistice, proiecții de film, instalații, expoziții, până la inițiative comunitare, educație și interacțiune pentru sustenabilitate.

Înscris în sfera educației pentru sustenabilitate și climă, atelierul Buen Vivir le oferă participanților posibilitatea de a afla cum ar arăta un viitor alternativ, care pune accentul nu pe bunăstare, ci pe buen vivir. Contrar conceptului de bunăstare, care este centrat pe valori individuale și materiale (precum proprietatea, puterea de cumpărare, confortul), Buen Vivir este un concept centrat pe valori relaționale și comunitare. Bunăstarea privilegiază producția și consumul de lucruri, pe când Buen Vivir-ul pune accentul pe crearea de legături.

“Dâmbovița Buen Vivir-ului” este scenariul în care râul va fi amenajat pentru a da naștere unor legături solidare și echitabile între cetățeni și, totodată, unor legături sănătoase și regenerative între comunitatea bucureșteană și Natură – deci, o Dâmboviță “arteră de viață” pentru oamenii, animalele, plantele întrețesute în ecosistemele locale.

Cei ce doresc să contribuie la acest atelier de responsabilitate, învățare și imaginație, se pot înscrie prin completarea unui scurt formular, aici: https://forms.gle/aKDviDnibR3VmtsQ8

Atelierul este organizat de REPER21, coordonator al Pactului Climatic European în România, cu sprijinul DC Communication, agenția de comunicare a Pactului.

Pactul Climatic European este un cadru de conștientizare și acțiune climatică pentru cetățenii europeni, în perspectiva transformării Uniunii Europene într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:

  • să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră;
  • creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor;
  • nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsate în urmă.

 

Detalii: https://nodmakerspace.ro/dambovita-delivery-2024/#program ; https://reper21.ro/