Programul conferinței (14 aprilie: 9:30 – 15:00, respectiv 15 aprilie: 9:30 – 13:00) este prezentat mai jos.
Conferința este un prim moment al Bienalei “Ape pentru Comunități Durabile”, festival eveniment european, având că miză conștientizarea valorii râului și raportarea lui la oraș și la comunitate.
Evenimentul reunește arhitecți, urbaniști și reprezentanți ai administrațiilor publice locale, stakeholderii interesați de proiecte social/cultural/urbane dar și de business și antreprenoriale.
Conferința “Ape pentru Comunități Durabile” urmărește:
– Să propună o viziune privind rolul arhitectului-urbanist în valorificarea râului pentru oraș. Este acest rol relevant pentru corpul profesional al arhitecților? Este el definit?
– Să extragă câteva principii de includere a noțiunii de patrimoniu hidrografic în gândirea și practica de urbanism, inclusiv pe baza examinării unor exemple de bună practică.
– Să propună autorităților publice locale un ghid de management integrat la risc de inundații și modalități practice de a include soluțiile bazate pe natură în dezvoltarea de proiecte.
– Să contureze un răspuns realist la întrebarea „Ce facem cu Dâmbovița și salba de lacuri ale Bucureștiului?”
Bienala este completată cu:
- O expoziție a proiectului de amenajarea a râului Someș (la Galeria Galateca, în perioada 15 aprilie – 15 mai 2022), precum și cu
- Lansarea unui screening de inițiative locale care valorifică superior cursurile de apă din interiorul sau din apropierea localităților, care includ folosirea benefică a apei în viața curentă a orașului și locuitorilor lui, care propun soluții bazate pe natură în acord cu rigorile de management integrat al apei (managementul de risc la inundații, fluxuri de ape meteorice, etc.)
Întregul eveniment se înscrie în eforturile noastre constante de a informa cetățenii și instituțiile din România cu privire la demersurile la care trebuie să ne îmbarcăm, ca societate, pentru a construi un viitor durabil.
De asemenea, dezbaterea propusă poate oferi experților din autoritățile locale o perspectivă la zi privind prioritățile în privința principiilor de dezvoltare durabilă și a adaptării la schimbările climatice – elemente decisive în procesele de accesare de fonduri de dezvoltare.
Agenda conferinței
Joi 14 aprilie 2022
9:30 – 10:00 | Înregistrare participanți / Welcome coffee |
10:00 – 12:30 | 10:00 – 11:30 Deschidere conferință
– László Borbély, Consilier de Stat, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă – Daniel George Surdu, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Alexandra Bocșe, Consilier de Stat al Președintelui României la Departamentul Climă și Sustenabilitate – Gabriel Știka, Director general Apele Române – Ciprian Ciucu, primar Sectorul 6 – Clotilde Armand, primar Sectorul 1 – Radu Mihaiu, primar Sectorul 2 – Alexandru Găvozdea, Președinte OAR – Emil Ivănescu, Președinte OAR București – Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României Premise de colaborare în scopul determinării de soluții pentru valorificarea apei ca sursă de urbanitate, în contextul asigurării unui management al apelor în beneficiul comunităților 11:30 – 12:30 Teme și soluții de integrare a râului în țesutul orașului (partea 1) – Anca Ginavar, director, MDLPA, Direcția tehnică – Cadru legislativ pentru o bună colaborarea între administrație locală, urbanist și experții de management al apei – Olimpia Negru, director, MMAP și Sorin Rândașu, director, Apele Române – Cadru legislativ și soluții moderne bazate pe natură în managementul riscului la inundații – Ioan Bica, Banca Mondială – „Integrarea managementului riscului la inundații în amenajarea teritoriului și urbanism” – Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare Primăria Cluj-Napoca și Studio Practica – Concursul de soluții și proiectul de amenajare al râului Someș – Teodor Frolu, reprezentant Apele Unite ale României – Importanța colaborării în definirea proceselor de management eficient al apei Analiza relației apei cu orașul, importanța râului ca element identitar, relația râu-patrimoniu construit. Principii / soluții de intervenție urbanistică (retenția apei și soluții moderne de sistematizare a ape pluviale în oraș, utilizarea elementelor de infrastructură verde în urbanism, încasetarea râurilor, dezvoltare cu impact redus). Concursul de soluții, ca procedură de succes. |
12:30 – 12:45 | Coffee break |
12:45 – 14:30 | Teme și soluții de integrare a râului în țesutul orașului (partea 2)
– Klaus Birthler, UnDAverde – Consultare pe structura unui Ghid pentru autorități publice privind managementul integrat la risc de inundații și de abordare a proiectelor în conexiune cu apa Moderator: Mihai Rădulescu, TVR 1 |
14:30 – 15:00 | Concluzii |
15:00 | Prânz |
Vineri 15 aprilie 2022
9:30 – 10:00 | Welcome coffee |
10:00 – 12:30 | 10:00 – 11:15 Atelier consultativ “Ce facem cu Dâmbovița și salba de lacuri ale Bucureștiului?”
– Teodor Frolu – Dâmbovița, râul uitat al Bucureștiului Cum poate Dâmbovița deveni simultan o axă de dezvoltare, un conector în oraș, un element identitar al Bucureștiului și un generator de noi proiecte și spații publice? Ce reprezintă pentru bucureșteni salba de lacuri din nord-estul orașului și cum sunt acestea tratate de autorități? Care sunt soluțiile viabile de integrare a intervențiilor urbanistice într-o viziune armonioasă de rezolvare a conexiunii dintre râu, oraș și oamenii săi și cum se pot potența oportunitățile de colaborare? |
11:15 – 11:30 | Coffee break |
11:30 – 13:00
|
11:30 – 12:30 Inițiative din România
– Marius Moga, Someș Delivery – Claudiu Salanta, arhitect șef al Municipiului Cluj-Napoca – Concursul de soluții și spațiul public – Mihaela Hărmănescu, Angelica Stan – Dunărea, patrimoniu pentru comunitate; proiectele Interreg DANUrB, DANUrB+, Erasmus KA203-DANUBIAN SMCs – Angela Kovacs, președinte OAR Mureș, Adina Gabriela Popescu, arhitect șef Mureș – Râul Mureș și cărările turistice – Emil Stănescu, președinte OAR Muntenia Vest / Doina Petrescu, expert Ministerul Culturii – Iazul Morilor, reamenajare și reintroducere în circuitul urban 12:30 – 13:00 Dezbateri și concluzii
Moderator: Daniela Calciu, OAR București & MNAC
|
19:00
Galeria GALATECA
Str. CA Rosetti nr. 2-4 |
Vernisaj expoziție Bienala de la Veneția
Proiectul Rethinking Someș de amenajare a râului Someș, Studio Practica
|
Lucrăm împreună pentru o Europă verde și incluzivă.
Proiectul Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă este derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Fundația Dala, Asociația miniMASS, Asociația Unda Verde, Apele Române, Asociația Comunelor din România ACOR, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este să creeze un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să participe la protejarea apelor, să consolideze o rețea de entități preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic și să stabilească o legătură afectivă între locuitori și ape.