Mese de tranziție către viitorul hranei

Timișoara, 10 octombrie 2025

Ieri, 9 octombrie, a avut loc la Timișoara „Mese de tranziție” – o dezbatere în doi pași pe tema viitorului hranei într-o lume și o climă în schimbare. Primul pas: dezbaterea „Viitorul hranei” cu participarea a doi ambasadori ai Pactului Climatic European, Emil Zorilă și Matei Lostun, alături de Cristina Bîcîilă (Ateliere fără Frontiere), urmată de o masă comunitară cu produse locale și de sezon, ce a marcat finalul rezidenței gastronomice „Gusturi în schimbare” desfășurată cu bloggerul culinar Dana Burlacu Visternicu.

Evenimentul face parte din programul „LA PAS/ Slowing Down, derulat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, iar evenimentul “Mese de tranziție” a fost realizat în parteneriat cu REPER21, cu sprijinul Pactului Climatic European.

Dezbaterea a oferit un cadru de reflecție, explorând, prin metode de gândire prospectivă și dialog interdisciplinar, scenarii posibile legate de modul în care vom produce, consuma și gestiona resursele alimentare în următoarele decenii. Au participat peste 20 de cercetători, producători, consumatori, organizații ale societății civile și tineri, care au analizat implicațiile multiple ale schimbărilor climatice asupra hranei.

Masa comunitară a reunit peste 40 de invitați, care, alături de Dana Burlacu Visternicu, câștigătoarea rezidenței gastronomice „Gusturi în schimbare”, au trecut în revistă concluziile sale în urma rezidenței de o săptămână petrecută la Timișoara, în luna august, când s-a întâlnit cu bucătari talentați, antreprenori și producători locali din piața volantă, bloggeri culinari, oameni din mediul universitar și pasionați de antropologia hranei și gastronomia bănățeană.

Efectele schimbărilor climatice asupra modului în care ne hrănim reprezintă, deja, de câțiva ani, un subiect de mare actualitate de cercetare și educație culinară. În acest context, sustenabilitatea alimentară, precum și recuperarea, cunoașterea și aprecierea patrimoniului gastronomic constituie valoroase instrumente de promovare a principiilor alimentației sănătoase și fără risipă. Familiarizarea unei cât mai largi secțiuni a societății cu aceste preocupări vitale va facilita înțelegerea impactului schimbărilor climatice asupra alimentației noastre, a modului de a produce, de a găti, de a ne hrăni.

Dezbaterea Mese de tranziție face parte din angajamentul cetățenesc propus de Pactul Climatic European – un cadru de conștientizare și acțiune climatică pentru cetățenii europeni, în perspectiva transformării Uniunii Europene într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:

  • să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră;
  • creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor;
  • nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsate în urmă.

Mai multe despre Pactul Climatic European: https://climate-pact.europa.eu/index_en

Secretariatul Pactului Climatic European este coordonat la nivel european de Directoratul General pentru Climă al Comisiei Europene și coordonat în România de REPER21. Activitățile Pactului Climatic European sunt comunicate în România de DC Communication.

Detalii suplimentare: ro@euclimatepact.eu