La Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară din Mila 23, femeile din comunitate, alături de echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și expertul în drept cultural Monica Boța-Moisin, explorează cum patrimoniul local poate deveni o resursă esențială pentru un viitor sustenabil.
În Mila 23, comunitatea trăiește în armonie cu apa, transformând-o în axa centrală a identității sale. Apa este atât casă, cât și drum, tradițiile – de la pescuit și gastronomie la povești și ritualuri – reflectă această legătură vitală.
Proiectul propune ca expresii și cunoștințe locale tradiționale în legătură cu apa, sursa de viață și inspirație, să fie și motorul care susține identitatea culturală, generând inițiative comunitare ce îmbină moștenirea locală cu soluții durabile, ancorate în ritmul Deltei Dunării.
Prin proiectul „Patrimoniul local – izvor de sustenabilitate”, femeile din sat explorează tradițiile legate de pescuit, gastronomie, ritualuri și meșteșuguri ce reflectă relația lor profundă cu Delta Dunării ca potențiale resurse pentru proiecte și inițiative pentru dezvoltare.
Apa, ca simbol al continuității și regenerării, devine o punte între generații, iar prin valorificarea acestui patrimoniu viu, Mila 23 demonstrează cum comunitățile de lângă apă pot crea modele de dezvoltare durabilă, înrădăcinate în echilibrul dintre om, natură și cultură.
Proiectul cultural „Patrimoniul local, izvor de sustenabilitate” este derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.