Tradiția, în ritmul Deltei: Revitalizarea muzicii lipovenești într-o comunitate formată în jurul apei

În inima Deltei Dunării, acolo unde natura dictează ritmul vieții, tradițiile culturale și obiceiurile sunt mai mult decât o moștenire; ele sunt un mod de a exista în simbioză cu mediul.

Proiectul „Tradiția e la modă – Recuperarea memoriei muzicii tradiționale lipovenești” s-a născut din dorința de a crea o platformă de dezvoltare durabilă pentru comunitățile din Delta Dunării și, totodată, pentru a scoate în evidență această legătură profundă dintre oamenii și apele Deltei. Găzduit la Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară, proiectul a creat o platformă artistică unică, care îmbină contemporaneitatea cu autenticitatea muzicii străvechi, adaptată sensibil pentru urechile de azi.

Cultura lipovenilor din Delta Dunării a crescut organic alături de ritmurile naturii: apa, stuful, peștii, păsările și anotimpurile au fost mereu parte din viața comunității, influențând ocupațiile tradiționale și alte elemente de patrimoniu imaterial, precum muzica. Fiecare cântec tradițional păstrează în el ceva din această viață trăită în armonie cu mediul.

Proiectul „Tradiția e la modă” a pornit de la o cercetare profundă asupra muzicii și obiceiurilor străvechi ale lipovenilor din Delta Dunării, inițiată de membrii comunității din Mila 23 și continuată sub coordonarea muzicianului și producătorului Hasan Nasser. Acesta a colaborat cu artiști locali lipoveni din Mila 23 și alte sate din Deltă pentru a oferi cântecelor tradiționale o formă contemporană, păstrându-le esența și adaptând sunetul la publicul din prezent.

Astfel s-a format ansamblul artistic multigenerațional al Muzeului Ivan Patzaichin. Pe „scena-lotcă” din grădina muzeului, la spectacolul de debut, muzicienii locali au avut ocazia de a împărți scena cu invitați speciali precum Irina Mihailov, tezaur uman viu din Slava Cercheză, și Alex Onofrei, un tânăr talent din Sarichioi, care a îmbogățit spectacolul cu sunete de harmușcă, instrument tradițional lipovenesc de tip armonică. Din acest efort a rezultat un spectacol ce a readus la viață sunetele străvechi, oferindu-le o notă proaspătă, care a rezonat cu un public divers, de la localnici la vizitatori.

„Tradiția e la modă” este un proiect cultural și un exemplu de dezvoltare durabilă, ce folosește patrimoniul cultural imaterial pentru a crea un nou pol de interes turistic și artistic în Delta Dunării – o atracție pentru turiștii în căutare de experiențe culturale locale și o modalitate prin care locuitorii Deltei își pot exprima identitatea, într-o formă care le conferă recunoaștere și vizibilitate.

Proiectul va fi imortalizat într-un scurt film documentar antropologic realizat de Ana Preda, care va reflecta procesul creativ și frumusețea muzicii lipovenești într-o formă vizuală. Gândit pentru a fi distribuit național și internațional, filmul va oferi o privire intimă asupra culturii și tradițiilor comunității de lipoveni, ilustrând în același timp importanța conservării patrimoniului cultural imaterial în peisajul multicultural al Deltei.

Un teaser al materialului video, care prezintă o secvență din spectacolul pus în scenă de ansamblul Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară este disponibil aici:

https://youtu.be/bwlGN-1wHsE?si=KVNaboaW581W6gVR

Proiectul cultural „Tradiția e la modă – Recuperarea memoriei muzicii tradiționale lipovenești” este inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.