Atelierul digital canotca - școală

29 Cursanți înscriși
  • Descriere
  • Curriculum
Atelier canotca-școală - E00 cover general

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a derulat, în ultimii ani, mai multe ediții ale unui proiect de educație non-formală sub forma unui atelier de construcție de bărci de lemn în școli, ce aduce în actualitate un meșteșug vechi și nobil, aproape pierdut în România – marangozeria.

Atelierul subliniază importanța educației pentru dezvoltarea unei societăți durabile, asociind trei piloni: (1) înțelegerea naturii; (2) tehnologia și (3) identificarea vechilor tradiții românești cu modele de dezvoltare durabilă (prin asimilarea economiei circulare cu circuitul materialelor în gospodăria țărănească).

În timpul Atelierului, copiii se transformă, timp de patru săptămâni (câte 2-3 ore pe zi), în ucenici de marangoz, dezvoltându-și abilități noi și punând în practică cunoștințe dobândite în școală. Modelează lemnul, află care sunt regulile de bază ale fotografiei, aplică noțiuni de geometrie, fizică, economie și ecologie, exersându-și, totodată, gândirea critică și spiritul civic.

Activitatea se desfășoară sub supravegherea meșterului-marangoz al echipei Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, care îi îndrumă pe copii să realizeze barca, și în colaborare cu profesori care au capacitatea de a sublinia legătura dintre activitățile practice de construcție cu discipline de curs (geometrie, fizică, chimie, desen, geografie, biologie, comunicare, istorie) cu aspectele practice ale vieții de zi cu zi.

Etapele atelierului de marangozerie sunt disponibile în materialele video prezentate în continuare, la atelierul digital canotca-școală. Fiecare episod este însoțit de câte o fișă de lucru, pe care profesorii le pot utiliza la clasă drept resurse educaționale deschise (RED).

Share
Detalii curs
Durată 2 ore
Conferințe 11
Video 72 min.
Teste de evaluare 1
Nivel Începător