Context atelier

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a derulat în ultimii ani mai multe ediții ale unui proiect de educație non-formală sub forma unui atelier de construcție de bărci de lemn în școli, ce aduce în actualitate un meșteșug vechi și nobil, aproape pierdut în România – marangozeria.

În timpul Atelierului, copiii se transformă, timp de patru săptămâni (câte 2-3 ore pe zi), în ucenici de marangoz, dezvoltându-și abilități noi și punând în practică cunoștințe dobândite în școală. Modelează lemnul, află care sunt regulile de bază ale fotografiei, aplică noțiuni de geometrie, fizică, economie și ecologie, exersându-și, totodată, gândirea critică și spiritul civic.

Atelierul este coordonat de Viorel Gheorghe, meșterul-marangoz al echipei Asociației, care îi îndrumă pe copii să realizeze barca, în colaborare cu profesori care au capacitatea de a evidenția legătura dintre activitățile practice de construcție cu discipline de școală (geometrie, fizică, chimie, desen, geografie, biologie, comunicare, istorie) și aspectele practice ale vieții de zi cu zi.

Atelierul subliniază importanța educației pentru dezvoltarea unei societăți durabile, asociind trei piloni:
(1) înțelegerea naturii; (2) tehnologia și (3) identificarea vechilor tradiții românești cu modele de dezvoltare durabilă (prin asimilarea economiei circulare cu circuitul materialelor în gospodăria țărănească).
Descoperă atelierul 
digital 
de învățare cu sens 
canotca-școală:
Etapele atelierului de marangozerie sunt disponibile în materialele video prezentate în continuare la atelierul digital canotca-școală. Fiecare episod este însoțit de câte o fișă de lucru. Aceste materiale pot fi utilizate de profesori la clasă ca resurse educaționale deschise (RED).

Episodul 1

Introducere și context atelier (23:59)

Episodul 2

Citirea planurilor (04:40)

Episodul 3

Transpunerea formelor (04:39)

Episodul 4

Debitare și șlefuire (04:49)

Episodul 5

Realizarea găurilor și coaserea (05:34)

Episodul 6

Lipirea smbarcațiunii (05:21)

Episodul 7

Impermeabilizare (04:47)

Episodul 8

Echiparea bărcii (04:45)

Episodul 10

Lansarea la apă (04:33)

Episod BONUS

Experimente de fizică (04:36)

La realizarea ambarcațiunii prezentată în contextul acestor resurse educaționale deschise (RED), au contribuit elevi din localitățile Piscu, Balotești, Izvorani, Țigănești (Ilfov) și din Țigănești (Rep. Moldova).

Copiii au lucrat la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu sub conducerea lui Viorel Gheorghe, marangozul echipei Rowmania. I-au însoțit în acest demers profesori de matematică, fizică, geografie, educație socială, precum și specialiști în dezvoltare durabilă, artă și design asistat de computer; Adrian Ivan, Cristi Petcu, Costel Neicu, Irina Constantinescu, Laura Gunesch, Teodor Frolu, Adriana Scripcariu și Victor Jantea.

Atelierul de construcție integrală a unei ambarcațiuni din lemn, meșterită de copiii din Piscu și din satele din împrejurimi, a fost filmat integral de către producătorul Oana Radu Turcu și prezentat la Televiziunea Română.

#canotcașcoală 💧 Atelierul face parte din „Apele Unite ale României”, un proiect care promovează democratizarea accesului la apă și vizează conștientizarea privind importanța apei pentru dezvoltarea comunitară. Este inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Școala de la Piscu, Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea din București, Asociația pentru Promovarea Educației Deschise, Atelierul Mobil.. Parteneri media: TVR, Radio România, București FM. Detalii suplimentare despre proiect sunt disponibile pe website-ul rowmania.ro.