Unul dintre obiectivele acestui proiect vizează consolidarea Rețelei pentru Apele Unite, o platforma stratificată de consultare, informare, acțiune, inițiativă legislativă și schimburi de bune practici pentru valorificarea durabilă a patrimoniului hidrografic.
Rețeaua este formată din autorități publice, ONGuri, experți, operatori privați, biblioteci, scoli, centre de cunoaștere și documentare, asociații sportive, grupuri de inițiativă. Consolidarea ei se va realiza prin evaluarea rolurilor si competentelor membrilor, atragerea altora, profesionalizarea lor, crearea de instrumente de comunicare între ei, dar și cu comunitățile.
Această rețea poate genera inițiative pentru soluții eficiente, replicabile, de responsabilizare a comunităților. Astfel, cetățenii devin interesați să verifice ce fac autoritățile, sa ceară soluții (infrastructura, idei de dezvoltare alternativă, ecologizare) și să contribuie la decizii.
Platforma este dezvoltată în contextul proiectului Apele Unite ale României – educație practică pentru patrimoniu natural, derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Atrage atenția cetățenilor asupra semnificației apei, recomandă comportamente responsabile, consolidează, și activează o comunitate a apei.
Copiii care au lucrat la canotca Piscu sunt protagoniştii unui serial video educațional. I-au însoțit profesori de matematică, fizică, geografie, educație socială și specialiști în dezvoltare durabilă, artă și design asistat de computer. Din lecțiile practice de la atelier, am realizat un material didactic intersiciplinar, o serie de resurse educaționale deschise, disponibile elevilor, profesorilor și specialiștilor în educație din toată țara.