Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a derulat, în ultimii ani, mai multe ediții ale unui proiect de educație non-formală sub forma unui atelier de construcție de bărci de lemn în școli, ce aduce în actualitate un meșteșug vechi și nobil, aproape pierdut în România – marangozeria.
Etapele atelierului de marangozerie sunt disponibile în materialele video prezentate în continuare, la atelierul digital canotca-școală. Fiecare episod este însoțit de câte o fișă de lucru, pe care profesorii le pot utiliza la clasă drept resurse educaționale deschise (RED):
În continuare, le propunem profesorilor un model de exerciții simple și atractive, care pot stârni dezbateri în rândul elevilor pe teme transdisciplinare, cu subiecte care servesc conceptului de dezvoltare durabilă.
Dezvoltarea durabilă se sprijină pe trei piloni: economic, social, mediu.
Oferim o galerie de imagini cu impact estetic și jurnalistic, care să reprezinte pentru copii o provocare de a explica subiectul din imagine din perspectiva sustenabilității. În acest scop, această secțiune își propune să ofere un minim fundament teoretic cu privire la noțiunea de „sustenabilitate”, în care explicăm, foarte simplificat, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și importanța cunoașterii acestora.
Platforma este dezvoltată în contextul proiectului Apele Unite ale României – educație practică pentru patrimoniu natural, derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Atrage atenția cetățenilor asupra semnificației apei, recomandă comportamente responsabile, consolidează, și activează o comunitate a apei.
Copiii care au lucrat la canotca Piscu sunt protagoniştii unui serial video educațional. I-au însoțit profesori de matematică, fizică, geografie, educație socială și specialiști în dezvoltare durabilă, artă și design asistat de computer. Din lecțiile practice de la atelier, am realizat un material didactic intersiciplinar, o serie de resurse educaționale deschise, disponibile elevilor, profesorilor și specialiștilor în educație din toată țara.